Αν κατοικείτε σε μονοκατοικία:

Ποτέ μην ανοίγετε την εξώπορτά σας, χωρίς έλεγχο της ταυτότητας του επισκέπτη σας..
Εάν ο επισκέπτης σας είναι ξένος, ζητήστε την ταυτότητά του ή κάποιο επίσημο έγγραφο κάτω από την πόρτα. Εάν δεν έχει, μην ανοίξετε.

Καλό είναι να υπάρχει ένα μάτι ή μια κάμερα στην εξώπορτα, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ταυτότητα του επισκέπτη σας χωρίς να ξεκλειδώσετε της πόρτας σας.

Όλες οι εξώπορτες του σπιτιού σας πρέπει να έχουν κλειδαριές ασφαλείας.

Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας το βράδυ, αφήνετε πάντα ένα φώς αναμμένο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Μην αφήνετε κλειδιά πορτών κρυμμένα έξω από το σπίτι, κάτω από ένα χαλί, κάτω από γλάστρες λουλουδιών, μέσα σε ένα γραμματοκιβώτιο, κοντά στην πόρτα ή σε άλλες προφανείς θέσεις.

Η απλή κλειδαριά σε μια καγκελόπορτα, δεν είναι αρκετή να σταματήσει τους διαρρήκτες. Χρησιμοποιήστε και ένα λουκέτο. Μην αφήσετε ποτέ ξεκλείδωτο ένα λουκέτο, γιατί ένας επίδοξος διαρρήκτης μπορεί να πάρει το λουκέτο, να κατασκευάσει αντικλείδι και να το επιστρέψει στην θέση του. Αργότερα, ο διαρρήκτης μπορεί να έρθει όταν απουσιάζετε και ανοίξει με το αντικλείδι.


Αν κατοικείτε σε διαμέρισμα:

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία με εγκατεστημένο θυροτηλέφωνο ή θυροτηλεόραση, σιγουρευτείτε ότι το σύστημα λειτουργεί.

Μην ανοίγετε ποτέ την εξώπορτα, εκτός αν γνωρίζετε τον επισκέπτη.

Μην ανοίγετε την εξώπορτα ποτέ, σε κάποιον που έρχεται να δει έναν άλλο ένοικο ή να παραδώσει κάτι σε ένα άλλο διαμέρισμα.

Εάν κάποιος ζητά να μπει στο κτήριο, για να κάνει κάποια εργασία σε έναν άλλο ένοικο ή στους κοινόχρηστους χώρους, πρέπει πριν ανοίξετε την εξώπορτα, να ενημερώσετε τον ένοικο που ζητά ο επισκέπτης ή τον διαχειριστή.
Εάν δείτε κάποιον στην πολυκατοικία που κατοικείτε, με ύποπτη συμπεριφορά, καλέστε την αστυνομία.
Όταν απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να ενημερώσετε έναν γείτονα να μαζεύει τα διαφημιστικά έντυπα και την αλληλογραφία σας, δεδομένου ότι τα γεμάτα γραμματοκιβώτια δηλώνουν ότι κανένας δεν είναι στο σπίτι.
ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:
Να κλειδώνετε πριν να φύγετε
Να εμπιστεύεστε ένα κλειδί σε ένα γείτονα σας
Να ενδιαφέρεστε και οι ίδιοι για τους γείτονες σας