Αρχικά, η συμβουλή μας είναι να απευθυνθείτε σε μια εξειδικευμένη εταιρεία, γιατί το πιθανότερο είναι να μην καταφέρετε να εξοικονομήσετε χρήματα, απ’αυτό το εγχείρημα. Αν όμως μετά από συλλογή πληροφοριών αποφασίσετε να προχωρήσετε μόνοι σας πρέπει να ξέρετε τα παρακάτω.
Για την αγορά ενός συστήματος συναγερμού θα χρειαστεί πρώτα απ’όλα να κάνετε μια μελέτη για ποια περιφερειακά εξαρτήματα (μαγνητικές επαφές ή παγίδες, αισθητήρες κίνησης ή ραντάρ, ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, αισθητήρες ανίχνευσης καπνού / διαρροής φυσικού αερίου / διαρροής νερού, ανιχνευτές κίνησης υπερύθρου, πληκτρολόγια, σειρήνες, τηλεχειριστήρια και μονάδες επικοινωνίας κ.α.) θα χρειαστούν.
Μετά, θα πρέπει να επιλέξετε την ποιότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσετε και την εταιρεία που θα σας τα προμηθεύσει.
Θα πρέπει να αγοράσετε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για την εγκατάσταση.
Τέλος, θα πρέπει να μελετήσετε πολύ καλά τις οδηγίες προγραμματισμού και συνδεσμολογίας των υλικών που έχετε αγοράσει, για να καταφέρετε να θέσετε το σύστημα σε λειτουργία.

Γιά να κάνετε την μελέτη θα πρέπει να λειτουργήσετε σαν να είστε εσείς ο διαρρήκτης.

Κάντε μια βόλτα περιμετρικά της οικίας σας, του καταστήματος σας ή του χώρου που θέλετε να προστατεύσετε. Σημειώστε τα πιθανά σημεία που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο κλέφτης όπως τα παράθυρα, οι εξώπορτες, οι μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα του μπάνιου, τα παράθυρα στο κλιμακοστάσιο, οι γκαραζόπορτες κ.α.
Αυτά τα πιθανά σημεία παραβίασης θα πρέπει να τα προφυλάξετε και να εξασφαλίσετε την μη παραβίαση τους. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες για μια σωστή και ολοκληρωμένη μελέτη.

Βήμα 1
Καθορίστε σε πόσα παράθυρα και πόρτες θα τοποθετήσετε μαγνητικές επαφές, για την περιμετρική προστασία του χώρου σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε και δέσμες γύρω από τον χώρο σας για ανίχνευση πιθανού εισβολέα πριν να φθάσει στα παράθυρα ή τις πόρτες. Καθορίστε τους χώρους που θέλετε επιπλέον εσωτερική προστασία, για να τοποθετήσετε ανιχνευτές κίνησης. Αν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο που περιπλανάται στον χώρο τη νύχτα ή την ημέρα, θα πρέπει να επηρεάσει τον τύπο των ανιχνευτών κίνησης που θα επιλέξετε για να εγκαταστήσετε.

Βήμα 2
Καθορίστε την πιθανή θέση για την κεντρική μονάδα ελέγχου. Βρείτε το κατάλληλο μέρος ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμο για τον οποιονδήποτε.

Βήμα 3
Βρείτε την κατάλληλη θέση για να τοποθετήσετε το πληκτρολόγιο, όπως κοντά στη πόρτα εισόδου. Θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να οπλίζετε και να αφοπλίζετε το συναγερμό κατά την είσοδο ή έξοδο σας στο σπίτι.

Βήμα 4
Αφού έχετε καθορίσει πόσα παράθυρα και πόρτες και πόσοι ανιχνευτές ή δέσμες θα είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα ελέγχου, θα πρέπει να επιλέξετε τον κεντρικό πίνακα, ο οποίος πρέπει να μπορεί να ελέγχει όλες τις ζώνες που έχετε στο σπίτι σας. Κάθε παράθυρο, πόρτα, ανιχνευτής ή δέσμη που ενσωματώνεται στο σύστημα, μπορεί να θεωρείται ζώνη. Ένα βασικό σύστημα συναγερμού συνήθως περιέχει οκτώ ζώνες. Εντούτοις, πολλοί συναγερμοί επιτρέπουν την επέκταση τους σε συστήματα μέχρι 32,96 ή και παραπάνω ζώνες.

Βήμα 5
Να είστε σίγουρος ότι η κεντρική μονάδα έλεγχου του συναγερμού που επιλέγετε μπορεί να δεχτεί και αισθητήρες πυρκαγιάς, αισθητήρες μονοξειδίου του άνθρακα, ανιχνευτές αερίου, καθώς και ανιχνευτές νερού. Επιπροσθέτως, σιγουρευτείτε ότι τα μπουτόν πανικού περιλαμβάνονται ή μπορούν να συμπεριληφθούν στο σύστημα συναγερμού.

Βήμα 6
Επιλέξτε ένα σύστημα συναγερμού φιλικό προς το χρήστη. Επιβεβαιώστε ότι η εισαγωγή των κωδίκων στο πληκτρολόγιο δεν είναι μια περίπλοκη διαδικασία αλλά είναι μια ενέργεια που το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μάθει γρήγορα και να το χρησιμοποιεί άνετα.

Βήμα 7
Καθορίστε τις διαδρομές για την τοποθέτηση των καλωδίων που θα συνδέσουν τους αισθητήρες με την κεντρική μονάδα ελέγχου, το οποίο μπορεί να αποβεί χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία.
Ευκολότερη λύση είναι ένα σύστημα ασύρματου συναγερμού που δεν χρειάζονται καλώδια και είναι εύκολο και γρήγορο στην εγκατάσταση του. Βέβαια υπάρχουν ιδιαιτερότητες για το ασύρματο σύστημα και τα υλικά του είναι σαφώς ακριβότερα από τα ενσύρματα.

Βήμα 8
Αποφασίστε εάν θέλετε μία υπηρεσία κέντρου λήψης σημάτων που θα ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο τον χώρο σας. Βέβαια οι υπηρεσίες αυτές «προσέχουν» το σπίτι σας έναντι μηνιαίας αμοιβής. Εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση ενός τηλεπιλογέα στο σύστημα συναγερμού ο οποίος έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με την τηλεφωνική γραμμή σας και σε περίπτωση παραβίασης του σπιτιού σας να ειδοποιείστε άμεσα τηλεφωνικώς. Και εδώ θέλει προσεκτική μελέτη του τι κερδίζετε και τι χάνετε σε κάθε περίπτωση.

Βήμα 9
Για τον σωστό προγραμματισμό του συστήματος εξετάστε τον τρόπο ζωής σας. Κάποιο μέλος της οικογένειας σηκώνεται συχνά στο μέσο της νύχτας πχ για ένα πρόχειρο φαγητό η ένα ποτήρι νερό, επομένως πρέπει να σκεφθείτε σε ποιους χώρους κινείστε κατά την διαμονή σας στο σπίτι. Οι συνήθειές σας όπως και των υπολοίπων μελών της οικογενείας σας, πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν ώστε να προγραμματίσετε σωστά το σύστημα συναγερμού που θα σας προστατεύει.