Οι περισσότερες ληστείες που πραγματοποιούνται είναι από ερασιτέχνες ληστές.
Στατιστικές από αστυνομικές εκθέσεις δείχνουν ότι στις 2 από τις 10 διαρρήξεις, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εργαλεία παραβίασης σπιτιών, αλλά συνήθως μπαίνουν με εύκολους τρόπους όπως από ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο.

Γι’ αυτό στα παράθυρα θα πρέπει να υπάρχουν κλειδαριές, τις οποίες θα πρέπει να ελέγχουμε όταν φεύγουμε ή πάμε για ύπνο ότι είναι κλειδωμένες.
Επίσης, στα παράθυρα που δεν είναι δρόμοι διαφυγής, μπορούμε να τοποθετήσουμε κάγκελα ασφαλείας.
Ακόμη και τα μικρά παράθυρα όπως οι φεγγίτες ή τα παράθυρα των λουτρών χρειάζονται κλειδαριές και κάγκελα ασφαλείας.Έτσι, το έργο του διαρρήκτη γίνεται πιο δύσκολο, και συνήθως στρέφεται σε σπίτια όπου το έργο του θα είναι ευκολότερο .

Οι πόρτες και συνήθως η κύρια είσοδος είναι ένας εύκολος στόχος για τους διαρρήκτες.
Πολλοί αγοράζοντας μία θωρακισμένη πόρτα εφησυχάζονται και δεν την κλειδώνουν πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν στόχος.
Επίσης, λόγω αισθητικής υπάρχει το φαινόμενο της συχνής χρήσης γυαλιού σε μέρος των κυρίων εισόδων, το οποίο είναι εύκολο να παραβιαστεί.
Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι οι πόρτες και τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ισχυρά υλικά και βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος παραβίασης, τον οποίο πολλοί αγνοούν, είναι τα κλειδιά. Πιο συγκεκριμένα είναι σύνηθες φαινόμενο να χρησιμοποιούμε εφεδρικό κλειδί κρύβοντας το σε εξωτερικό χώρο νομίζοντας ότι μόνο εμείς το γνωρίζουμε. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να το γνωρίζει και ο επίδοξος διαρρήκτης.
Έχει καταγραφεί το φαινόμενο, μερικοί κλέφτες να χρησιμοποιούν έναν μαγνήτη σε ένα ραβδί για να τα κλέψουν κλειδιά αφημένα κοντά σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο.
Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας κοντά σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο ή σε εξωτερικούς χώρους.
Πρέπει λοιπόν να βρείτε έναν ασφαλή χώρο για τα εφεδρικά κλειδιά σας και να τον χρησιμοποιείτε πάντα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα βρείτε σε περίπτωση ανάγκης.
Εάν είστε νέοι ένοικοι πρώτη σας μέριμνα πρέπει να είναι η αλλαγή των κλειδαριών που υπάρχουν στον χώρο που νοικιάσατε.

Επιπλέον μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα θυροτηλεφώνων ή θυροτηλεόρασης, σε κοινές ή μη κοινές εισόδους.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανή εισβολή διαρρήκτη καθώς ως γνωστό οι διαρρήκτες προσπαθούν να εξαπατήσουν με κάθε τρόπο το υποψήφιο θύμα τους (εμφανίζονται ότι είναι από την υπηρεσία νερού, το αέριο, την ηλεκτρική επιχείρηση ή πωλητές διάφορων αγαθών, ακόμα και μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων).
Ακόμη μπορούν να ζητήσουν μια βοήθεια όπως ένα ποτήρι νερό ή να πλύνουν τα χέρια τους.

Επίσης, ένας καλά εξωτερικά φωτιζόμενος χώρος βοηθάει σημαντικά να προλάβουμε την εισβολή του επίδοξου ληστή.
Μην ξεχνάτε , εάν παραστεί ανάγκη να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα να φροντίσετε ώστε το σπίτι σας να δείχνει κατοικήσιμο προς αποφυγή πιθανής παραβίασης. Εάν μπορείτε, ζητήστε από έναν φίλο ή έναν γείτονα να φροντίσει το σπίτι σας κατά την απουσία σας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να αλλάξετε το μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή σας.
Αν παραστεί ανάγκη να πεταχτείτε για κάποια επείγουσα δουλειά της τελευταίας στιγμής, μην αφήνετε καμία σχετική σημείωση στην μπροστινή πόρτα. Πολλές φορές μια μικρή σημείωση είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι δεν είστε στο σπίτι και ένας κλέφτης μπορεί να το δει.
Ένας ακόμη τρόπος για να αποτρέψετε τους εισβολείς στο πίσω μέρος και τις πλευρές του σπιτιού σας είναι η εγκατάσταση ισχυρής περίφραξης. Μια καλή λύση είναι ένας φράκτης κατά μήκος του ορίου της ιδιοκτησίας σας, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κλέφτες.
Τα γκαράζ και τα υπόστεγα είναι συχνά στόχος λόγω των εργαλείων, τα οποία διευκολύνουν την παραβίαση του σπιτιού. Για το λόγο αυτό μην αφήνετε ποτέ ένα γκαράζ ή υπόστεγο να γίνουν εύκολος στόχος διαρρηκτών.

Πολλοί διαρρήκτες αποφεύγουν μία ιδιοκτησία με ένα συναγερμό.

Υπάρχουν πολλά συστήματα συναγερμών στην αγορά. Αυτά κυμαίνονται από τα αρκετά φτηνά συστήματα, τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε οι ίδιοι, ως τα περιπλοκότερα συστήματα, που κοστίζουν ακριβά και πρέπει να εγκατασταθούν από επαγγελματίες.
Τα συστήματα συναγερμών είναι ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για τις απομονωμένες κατοικίες, αλλά και για κάθε κατοικία σε μια πόλη ή μια πολυκατοικία, αφού είναι ένας τρόπος ο οποίος αποτρέπει δραστικά τις διαρρήξεις στο σύνολο τους. Οι διαρρήκτες παραβιάζουν σπανιότερα τα σπίτια που προστατεύονται με συστήματα συναγερμών, δεδομένου ότι ανησυχούν, με την πιθανή εμφάνιση της αστυνομίας αμέσως μόλις ηχήσει ο συναγερμός.
Η πλειοψηφία των διαρρήξεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και τότε είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να οπλίσουν το σύστημα ασφαλείας τους. Ακόμα κι αν πρόκειται να για ολιγόλεπτη απουσία σας, υιοθετήστε τη συνήθεια της ενεργοποίησης του συστήματος ασφαλείας σας και προτρέπετε και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο αφήνετε το σπίτι ασφαλές.
Με τη σωστή νοοτροπία, μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλειά των σπιτιών, των γραφείων ή των καταστημάτων σας και κατ’ επέκταση της ψυχικής σας ηρεμίας, ενώ απουσιάζετε από την κατοικία σας για οποιοδήποτε λόγο.