Αρχικά, δημιουργήστε ένα κατάλογο με τα πολυτιμότερα αντικείμενα σας.
Ένας από τούς αποτελεσματικότερους τρόπους, για την προστασία των τιμαλφών σας, είναι να χαράξετε πάνω τους, το όνομά σας ή έναν αριθμό. Για την χάραξη μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ή να αγοράσετε ένα ειδικό ηλεκτρικό φορητό εργαλείο. Έτσι, μπορείτε ευκολότερα να ανακτήσετε τα τιμαλφή σας σε περίπτωση κλοπής. Προτού κάνετε αυτό, συνεννοηθείτε με την αστυνομία τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το όνομά σας, τον αριθμό ταυτότητας σας, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή οτιδήποτε άλλο.

Χαράσσοντας το όνομα ή τον αριθμό σας σε σημεία των πολύτιμων αντικειμένων σας, αποτρέπετε τη ληστεία με δύο τρόπους:

  1. Αποθαρρύνετε τον κλέφτη δεδομένου ότι τα σημαδεμένα αντικείμενα είναι δυσκολότερο να πωληθούν.
  2. Εάν ένας κλέφτης κλέψει σημαδεμένα αντικείμενα, είναι πολύ ευκολότερο να συλληφθεί και να διωχθεί όταν βρεθούν στην κατοχή του.
    Αντικείμενα αξίας δισεκατομμυρίων, που κλέβονται κάθε έτος δεν επιστρέφονται ποτέ στους ιδιοκτήτες. Γιατί; Επειδή χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό πάνω στα αντικείμενα, η αστυνομία είναι ανίκανη να ελέγξει τα κλοπιμαία ή να βρει τον ιδιοκτήτη.

Αντικείμενα που έχουν μαρκαριστεί ήδη με serial numbers, όπως τα αυτοκίνητα, TV, κάμερες, γραφομηχανές, ραδιόφωνα, στερεοφωνικά συγκροτήματα, συσκευές, κλπ., δεν είναι απαραίτητο να μαρκαριστούν με το όνομα ή τον προσωπικό αριθμό σας.
Εάν χρειαστεί να πωλήσετε ένα χαραγμένο αντικείμενο μην παραμορφώσετε το όνομα ή τον αριθμό σας. Κατά τον πώληση ενός χαρακτηρισμένου αντικειμένου, είναι ενδεδειγμένο να καταγραφθεί μια απλή απόδειξη παράδοσης/παραλαβής με τη διευκρίνιση ότι ήσασταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του αντικειμένου. Αυτό θα αποτρέψει πιθανές νομικές παρενοχλήσεις για το καινούργιο ιδιοκτήτη.

Για να προστατεύσετε τα μικρότερα πολύτιμα αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ασημικά, κλπ., είναι σοφό να ληφθεί μια φωτογραφία κάθε αντικειμένου.
Αφού έχετε μαρκάρει ή φωτογραφίσει όλα τα τιμαλφή σας, συντάξτε έναν λεπτομερή κατάλογο αυτών των στοιχείων και κρατήστε σε έναν ασφαλή χώρο. Όταν αποκτιούνται νέα αντικείμενα, να τα προσθέτετε στον κατάλογό σας. Όταν κάποια αντικείμενα πωλούνται ή απορρίπτονται, να τα διαγράφετε από τον κατάλογο.

Εάν χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες, πρέπει επίσης να καταγραφούν στον κατάλογό σας.